Terwijl de leiders van ’s werelds naties en bedrijven overleggen in Davos, is de invloed van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen voelbaar op de jaarlijkse top. Populisme wordt met argusogen bezien.
De ongewoon extreme strijd om het Amerikaanse presidentschap draait al maanden vooral om één man: Donald Trump. De vastgoedmagnaat met het opvallende kapsel staat garant voor pakkende oneliners en controversiële ideeën. Met zijn plan om immigratie van moslims op te schorten, oogstte hij zowel snijdende kritiek als bewondering.
Trump leidt al sinds het begin van de campagne de race om het Republikeinse kandidaatschap. De andere kandidaten, waaronder broer Jeb Bush van oud-president George W. Bush, klagen dat het populistische optreden van Trump alle aandacht bij hen wegkaapt.
Aan de andere zijde, bij de Democraten, is er ook een populist in opmars. Bernie Sanders, senator uit de kleine staat Vermont, zit gedoodverfde favoriet Hillary Clinton op de hielen. Ook hij maakt goede sier met anti-elitaire standpunten. Sanders is van plan om de macht van bedrijven in te perken.
Lonen niet meegestegen
“Gemiddeld Amerika heeft zijn geloof in de economie verloren”, zegt hoofd van het Institute of International Finance Tim Adams tegenover persbureau Bloomberg. De VS mag dan economisch weer beter presteren, de lonen zijn de laatste jaren niet meegestegen. Dat verklaart de steun voor extreme stemmen als die van Trump en Sanders, tegenover de welbekende telgen uit de Clinton- en Bush-families.
De 'zondebokstrategie' werpt zijn vruchten af.
Het World Economic Forum in Davos, waar directeuren en regeringsleiders de staat van de wereldeconomie doornemen, maakt zich volgens Bloomberg en The New York Times zorgen over 'de woede aan beide kanten' in de Amerikaanse campagne.
Trumps belofte om Apple te dwingen 'z'n vermaledijde computers" in Amerika te produceren, baart de aanwezigen in Davos zorgen. "Er is behoefte aan een revolutie", zegt oprichter van vermogensbeheerder Blackrock, Larry Fink. De revolutie die Trump propageert is echter de verkeerde, vindt hij.
Overigens is het maar de vraag of het momentum van Trump lang blijft bestaan. Hij moet over minder dan twee weken opdraven voor pre-verkiezingen in de conservatieve staat Iowa, waar hij weleens een knauw zou kunnen krijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl